Начало » БАЛИП и БАУД обявяват курсове за брокери и инвестиционни консултанти

БАЛИП и БАУД обявяват курсове за брокери и инвестиционни консултанти

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) съвместно с Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) организират от края на септември съботно-неделни курсове за подготовка на кандидати, желаещи да се явят на изпити пред Комисията за финансов надзор за правоспособността на брокери и инвестиционни консултанти.  Тази традиция на асоциациите се поддържа вече осма поредна година.

Курсовете ще стартират на 30 септември 2017 г. и ще продължат до 12 ноември 2017 г.  Предвижда се и провеждането по желание, извън формата на курса, на пробен изпит на 18 ноември 2017 г. и допълнителни занятия (упражнения), както и консултации.

Цените на обучението са в размер на 700 лв. за курсовете за инвестиционни консултанти (70 учебни часа) и 560 лв. за курсовете за брокери (45 учебни часа).

Служителите на членовете на БАЛИП и БАУД ползват отстъпка, като таксата за тях е, както следва:

 • За инвестиционен консултант – 570 лв.
 • За брокер – 440 лв.

Отстъпките за членовете на асоциациите важат само платен членски внос.

Записването ще става срещу преведена по банков път такса по следните сметки:

 1. За курса за брокери плащането ще се превежда само по сметката на БАЛИП:
  BIC: UNCRBGSF
  IBAN: BG23UNCR76301009502300
  БАНКА: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
 1. За курса за инвестиционни консултанти плащането ще се извършва или по сметката на БАЛИП, или по сметката на БАУД, като кандидатът предварително трябва да провери по коя сметка следва да извърши плащането, като се свърже за повече информация на тел. 0895799585 или 0877502018, или изпрати електронно съобщение на адреси: jichev@balip.com и jichev@baud.bg.

Сметка на БАЛИП
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG23UNCR76301009502300
БАНКА: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

Сметка на БАУД
IBAN : BG89UBBS80021053804910
BIC : UBBSBGSF
БАНКА : ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД

За курсовете

Една от основните цели е бъдещите брокери и инвестиционни консултанти да са не само теоретично, но и практически подготвени за всички аспекти на работата си, така че със своята компетентност и умения да отговорят адекватно на пазарните изисквания, както и с професионализма си да подпомогнат нелеката задача по възвръщане доверието на инвеститорите към капиталовия пазар.

Обучението ще бъде проведено от следните лектори:

 • Васил Караиванов – Асистент, Стопански факултет на СУ, докторант;
 • Надя Неделчева, CFA – Портфолио мениджър, „Карол Капитал Мениджмънт” ЕАД;
 • Ирина Димитрова, CFA – Финансов директор в НЕГ.БГ;
 • Галина Димитрова, CFA – Финансов експерт, ОББ.

Предвижда се кандидатите, успешно издържали изпита за брокер пред изпитната комисия, определена от КФН, да се запишат за практическо обучение за работа с Xetra©, RTS и правилата за търговия, организирано от „Българска фондова борса – София” АД.

Обявени изпити от КФН

Комисията за финансов надзор (КФН) насрочи изпитите за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и като инвестиционен консултант съответно на 25 ноември 2017 г. и 26 ноември 2017 г. Документите за изпитите се подават от 24 август 2017 г. до 15 септември 2017 г. КФН се произнася в едномесечен срок по заявленията за допускане до съответния изпит.

Подробна информация

http://www.fsc.bg/bg/pazari/kapitalov-pazar/izpiti-za-pravosposobnost/izpiti-za-broker-i-investitsionen-konsultant/25-i-26-noemvri-2017-godina/

Традиция на БАЛИП и БАУД

БАЛИП и БАУД провеждат курсове за брокери и инвестиционни консултанти за осма поредна година.  Вече има създадена традиция преминалите курсовете на асоциациите да се представят много добре на изпитите пред КФН, като успеваемостта варира от 80 до 100% по различните специалности.